2015 m. sausio 5 d., pirmadienis

Knygų naujienos bibliotekoje

J. Boyne. Baisus dalykas, nutikęs Barnabiui Broketui

Barnabis yra kitoks nei dauguma berniukų, nes jis skraido. Tai būtų dar nieko – juk vaikams visokie stebuklai patinka, tačiau Barnabio šeimoje dominuoja „normalumas“: normalūs Barnabio tėvai dirba normalius darbus, turi dar du normalius vaikus ir Barnabio gimimą suvokia kaip didžiausią bausmę, su kuria susidoroti jiems, tiesą sakant, per sunku. Tad jie nusprendžia skraidantį (t.y. nenormalų) savo sūnų paleisti į pasaulį tiesiogine to žodžio prasme – juk Barnabis niekur negali išsilaikyti ant kojų, jis visada skrenda, jei tik jo kas nors neprilaiko.


K. Jašinskas. Grigiškių katino raštai


  Knygoje veikia trys katinai, tai apie jų nuotykius skaitome. Ir tie nuotykiai tikrai katiniški: tai dešros sugalvota į rūsį įlįsti pauostyti, tai žuvies pažvejoti, atrasime čia ir katinų tautosakos, sniego mūšį su katinų negerbiančiais vaikėzais, katiniškas gaudynes ir kt. Įsimintinas autoriaus kalbėjimo stilius, jis tarsi žaižaruoja katiniškomis savybėmis: nepriklausomumu, išskirtiniu požiūriu į laisvę ir savarankiškumą, katinišku pasipūtimu ir tikėjimu savo verte, ir tai, tiesą sakant, dažnai praverčia komiškumui, savitai stilistikai sukurti. Skaitydamas iš esmės suvoki, kad juk tie kiemo katinai nieko neturi, tačiau dėl to jų gyvenimas nenuvertėja, jis žaižaruoja katiniškais nuotykiais ir tik dėl jų charakterio savybių nutinkančiomis situacijomis.

K. Kasparavičius. Drebantis riteris


Ančiukas Antanas pro langą ilgesingai spokso į užtrauktas gražiosios antytės Rudės užuolaidas. Nelengva sužavėti mylimos damos širdį, ypač kai nesi ypatingas gražuolis. Bet štai iš dangaus pradeda leistis baltos snaigės, ateina žiema ir Ančiamiesčio upė pasidengia blizgančiu ledu. Ei, antytės ir ančiukai, čiupkite pačiūžas ir skubėkit į čiuožyklą! Skubėk ir tu, Antanai, gal tau pasiseks patraukti gražiosios antytės dėmesį. Kas, kad nemoki it vėjas skrieti ledu ir neturi žvilgančių plunksnų, juk svarbiausia ne grožis, o gera ir kilni širdis.



Dž. Stiltonas. Aš esu Stiltonas, Džeronimas Stiltonas

 
Šįkart per skubėjimą Džeronimas Stiltonas savo padėjėja įdarbina keturiolikmetę Pinkę Pik, kuri Stiltono gyvenimą apverčia aukštyn kojomis. Tai jos dėka jie atsiduria Šiaurės ašigalyje, tai jos dėka Stiltonas pirmą kartą atsisako savo taip įprasto žaliojo kostiumo ir išbando džinsus, tai jos dėka... įvyksta virtinė nuotykių ir „Graužikų aidas“ pasikeičia neatpažįstamai.






Skaitė ir aprašė Jurga Lūžaitė-Kajėnienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą